Buntu dan tidak tahu bagaimana proses bina rumah atas tanah sendiri?

Untuk pengetahuan anda, REDDIAMONDHOUSE membuat urusan lengkap dari awal hingga akhir bagi proses dokumentasi pembinaan rumah atas tanah sendiri iaitu dari urusan tanah, melukis pelan, urusan kelulusan pelan pembinaan iaitu dari Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan menguruskan pembiayaan / pinjaman melalui bank swasta atau Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Maksudnya disini, anda hanya serahkan dokumen yang kami perlukan dan kami, REDDIAMONDHOUSE sebagai kontraktor anda akan uruskan dari proses awal hingga penyerahan kunci rumah.

Berikut LAPAN PROSES LENGKAP bagaimana REDDIAMONHOUSE bina rumah impian anda dengan kasih sayang…….

8 PROSES BINA RUMAH IMPIAN ANDA DENGAN KASIH SAYANG

PROSES 1 : PEMILIKAN GERAN

Pemilikan Tunggal

Nama di atas geran tanah mestilah pemilikan individu tunggal. Nama boleh dirujuk pada geran di bahagian REKOD KETUANPUNYAAN. Pemilikan mestilah milik sendiri, suami atau ibubapa.

Sekiranya tanah tersebut sudah berstatus individu iaitu perseorangan maka proses untuk membina boleh dilakukan dengan cepat.

Pemilikan Berkongsi dengan Individu lain

Bagaimana pula jika sebaliknya, iaitu nama di atas geran mempunyai pemilikan berkongsi dengan individu lain? Jangan bimbang anda hanya perlu melaksanakan proses pecah bahagian supaya terhasil 1 geran 1 nama. Proses ini akan dilakukan di pejabat tanah. Tetapi proses ini memakan masa agak lama dalam anggaran 6 hingga 12 bulan.

Kaedah lain tanpa melalui proses pecah bahagian ialah dengan cara pembinaan rumah dibuat bayaran secara tunai sahaja, tidak membuat pinjaman melalui LPPSA ataupun Bank. Jika anda perlukan pembiayaan atau pinjaman maka anda WAJIB membuat proses pecah bahagian.

Contoh Rekod Ketuanpunyaan dalam Geran Tanah

PROSES 2 : STATUS TANAH

Pembangunan

Syarat untuk bina rumah atas tanah sendiri, status tanah perlulah status PEMBANGUNAN. Status tanah boleh lihat pada geran pada bahagian KATEGORI PENGGUNAAN TANAH.

Pertanian, Dusun atau Lain - lain

Jika sebaliknya iaitu tanah pertanian seperti tanah dusun, padi, getah, maka proses permohonan tukar status tanah perlu dilakukan di pejabat tanah. Tempoh pertukaran biasanya dalam anggaran 6 bulan sahaja.

Walau bagaimanapun, anda JANGAN BIMBANG kerana proses permohonan kelulusan pelan binaan rumah kepada pihak PBT (majlis daerah setempat) tetap BOLEH dilaksanakan tanpa perlu menunggu tempoh 6 bulan untuk status tanah bertukar syarat.

BAGAIMANA ? Setelah mendapat resit permohonan tukar syarat daripada pejabat tanah.

Contoh Kategori Penggunaan Tanah dalam Geran Tanah

PROSES 3 : PENYEDIAAN SURAT TAWARAN & SPEKSIFIKASI BINAAN RUMAH

Setelah pemilikan geran dan status tanah mengikut syarat yang ditetapkan, REDDIAMONDHOUSE akan menyediakan sebutharga rumah berdasarkan spesifikasi binaan yang dipilih mengikut citarasa anda.

Berikut adalah 3 pakej spesifikasi binaan yang kami tawarkan :-

PROSES 4 : DRAF PELAN LANTAI

Seterusnya, proses draf pelan lantai mengikut citarasa yang bersesuaian dengan keluasan rumah, bentuk tanah dan bajet anda. Kemudian, REDDIAMONDHOUSE juga menyediakan 2D dan 3D bagi bentukkan rumah anda berdasarkan pelan lantai yang telah siap draf.

Berikut adalah SYARAT – SYARAT untuk rekabentuk pelan lantai, 2D dan 3D :-

 1. Pelan Lantai  – 3 kali ubahsuai sahaja (TIDAK BOLEH diubahsuai selepas Pelan 2D dijalankan)
 2. 2D                    – 3 kali ubahsuai sahaja
 3. 3D                    – TIDAK BOLEH diubahsuai selepas proses 2D rumah siap

PROSES 5 : PROSES PERMOHONAN KELULUSAN PELAN DENGAN PIHAK BERKUASA TEMPATAN (PBT)

Untuk ke proses seterusnya, pihak REDDIAMONDHOUSE akan menghantar permohonan untuk membina rumah tersebut kepada pihak berkuasa tempatan bagi mendapatkan kelulusan.

Proses kelulusan pelan melibatkan pihak majlis perbandaran dan pihak arkitek yang terpilih. Pihak arkitek akan melakukan proses untuk mendapatkan kelulusan pelan bangunan bagi membina rumah di atas tanah tersebut.

Tempoh kelulusan pelan biasanya dalam anggaran 1-3 bulan sahaja.

PROSES 6 : PERMOHONAN PINJAMAN RUMAH / BAYARAN TUNAI

Bagi proses pengurusan pembiayaan rumah, pihak REDDIAMONDHOUSE akan membantu anda untuk menguruskannya. Terdapat dua jenis sumber iaitu melalui LPPSA(Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam) bagi penjawat awam dan melalui BANK bagi pekerja swasta atau berniaga sendiri

Berikut dokumen yang diperlukan untuk permohonan pinjaman dan bayaran secara tunai  :-

LPPSA

 • 3 bulan slip gaji terkini

BANK

 • 6 bulan slip gaji terkini (CCRIS dalam keadaan baik)

BAYARAN TUNAI

 • Kontrak perjanjian bagi bayaran, panel peguam kami yang akan uruskan
 • Bayaran dibayar berdasarkan progres kerja yang dilakukan ditapak bina

BERNIAGA SENDIRI

 • Sijil Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
 • Berdaftar dengan LHDN dan buat taksiran cukai pendapatan
 • 6 bulan penyata bank semasa
 • Slip CCRIS (Central Credit Reference Information System) dalam keadaan yang baik
 • Proses menguruskan pembiayaan ini biasanya hanya sekitar 1-2 bulan sahaja

PROSES 7 : PERMOHONAN DILULUSKAN

Apabila pemohonan dari pihak LPPSA atau Bank diluluskan, anda akan menandatangani beberapa dokumen bagi proses dokumen perjanjian. Semua proses ini akan dibuat oleh pihak panel peguam REDDIAMONDHOUSE.

Proses membina ditapak akan dimulakan mengikut spesifikasi binaan rumah yang telah dipersetujui.

Proses bermula dari kerja-kerja asas pembinaan sehinggalah serahan kunci kepada anda. Proses membina rumah pula hanya sekitar 18 – 24 bulan.

PROSES 8 : RUMAH SIAP DIBINA

 

 

Rumah impian anda siap dibina dengan kasih sayang, mengikut spesifikasi binaan yang dijanjikan dengan menggunakan “Bare 5 Bintang Harga Kaki 5”.

Dengan lafaz bismillah dan ucapan daripada kami ‘Selamat Mendiami Rumah Impian Anda’

Follow by Email
YouTube
Instagram